Nederlands drinkwaterbedrijf Dunea bedient 1,4 miljoen inwoners in de provincie Zuid-Holland. In de prognoses van Dunea is waterschaarste een reële bedreiging voor de onberispelijke levering van het door klanten gevraagde water vanaf 2030. Het minimaliseren van het aantal lekkages zal bijdragen aan het verminderen van dit risico. Bovendien streeft Dunea ernaar de inspanningen van het personeel dat werkt aan onderhoud en reparatie te verminderen, en de impact van lekkages op de omgeving te beperken.
Dunea heeft nieuwe manieren verkend om leidingen te prioriteren voor vervanging en om de dialoog tussen de directie van Dunea en de asset manager en asset engineers te vergemakkelijken. Dunea heeft Spatial Insight gevraagd om het risicomodelleringsalgoritme SI-Rehab en de beslissingsondersteunende software BestNet toe te passen op data van Dunea.
![](https://spatial-insight.nl/wp-content/uploads/2024/10/dunea.jpg)
Aanpak en oplossing
Na een grondige beoordeling van de dataveiligheidsmaatregelen door Dunea hebben we onze software geïnstalleerd op een server die door Dunea werd geleverd. Vervolgens hebben we de verbindingen met het Dunea Data Platform geconfigureerd. Toen gegevens soepel konden worden uitgewisseld, hebben we SI-Regression uitgevoerd en de gemiddelde storingsfrequentie voor de verschillende leidingcohorten bepaald, zoals hieronder in een voorbeeld van de resultaten te zien is. SI-Regression en SI-Cluster zijn de belangrijkste inputs voor de berekening van de faalkans in SI-Rehab. Effectscores werden berekend en vermenigvuldigd met de faalkans voor elk leidingsegment in het netwerk. BestNet maakt het mogelijk om verschillende leidingvervangingsmodellen te combineren. Op verzoek van asset manager Maurice van de Roer hebben we de resultaten van SI-Rehab, ‘SI-Rehab_probability only’ resultaten en ‘SI-Rehab_effect only’ resultaten in BestNet gegenereerd. Op deze manier gaven we Maurice de mogelijkheid om te experimenteren en te zien hoe verschillende keuzes de toekomstige prestaties van het netwerk beïnvloeden.
![](https://spatial-insight.com/wp-content/uploads/2024/10/Dunea-pilot1-1-1024x575.jpg)
De resultaten waren nuttig en werden beschouwd als een aantrekkelijk alternatief voor de bestaande software die momenteel door Dunea wordt gebruikt.
Bijdrage aan strategische doelstellingen
SI-Rehab is een hulpmiddel dat op een transparante manier de leidingen in het netwerk prioriteert voor vervanging. Dit is een belangrijke stap in de optimale toewijzing van investeringsbudgetten voor leidingvernieuwing. BestNet faciliteert het gesprek tussen de asset manager en de asset owner, in het van Dunea de directie van het bedrijf. Het biedt managers inzicht in de gevolgen van het verhogen of verlagen van de investeringsbudgetten voor leidingvernieuwing.
Klantbeoordeling
Maurice van de Roer is asset manager bij Dunea: “Ik heb de samenwerking met Spatial Insight als bijzonder prettig ervaren. Omdat de medewerkers uit de drinkwatersector komen, begrijpen ze onze problemen en uitdagingen en hebben ze praktische oplossingen in hun tools. Bovendien zijn ze zeer klantgericht en flexibel, waardoor specifieke aanpassingen of wensen zeer snel kunnen worden doorgevoerd.”
CONTACT
![](https://spatial-insight.nl/wp-content/uploads/2024/06/Pasfoto-2024-Jurjen-vierkant.jpg)
"We zijn blij en dankbaar dat we na de pilot verder mochten met de implementatie van onze software bij Dunea"